Çiftlerin boşanıp boşanmayacağını yüzlerine bakıp söylüyor: Tek bir işaret yetiyor, %93,6 oranında tutuyor

Gottman Enstitüsü Kurucusu Dr. John Gottman’dan Çarpıcı Evlilik Araştırması

Gottman Enstitüsü’nün kurucusu Dr. John Gottman, evlilikler üzerine yaptığı son derece kapsamlı bir araştırmada, boşanmaların en büyük tehlikesinin küçümseme olduğunu ortaya koydu.

Dr. Gottman’ın çalışmaları, eleştiri, küçümseme, savunmacılık ve iletişimsizlik gibi dört olumsuz alışkanlığı “kıyametin dört atlısı” olarak adlandırıyor. Ancak uzmanlara göre, ilişkilerde en büyük krizin habercisi olan davranış küçümseme.

Beden dili uzmanı Vanessa Van Edwards, bir podcast yayınında bu çalışmadan bahsederek, küçümsemenin ilişkiler üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekti.

Edwards, Dr. Gottman’ın çiftleri incelediği laboratuvar çalışmalarında, eşlerden birinin diğerine karşı küçümseyici tavırlar sergilediğinde, boşanma olasılığının %93,6 olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Diğer Duygulardan Farklı ve Yıkıcı

Küçümsemenin diğer duygulardan daha yıkıcı olduğunu ifade eden Edwards, “Korku gelir geçer, mutluluk normale döner, öfke sakinleşir. Ama küçümseme, ifade edilmediğinde büyüyen bir iltihap gibi yayılır,” şeklinde konuştu. Bu sebeple, küçümseme duygusunun ilişkilerde sonun başlangıcı olabileceğine işaret etti.

Klinik psikolog Dr. David M. Schneer de 2019’da yayımlanan bir makalesinde, Gottman’ın bulgularını destekleyerek, “Tiksinti ve küçümseme, ateşle barut gibidir,” ifadesini kullandı. Schneer, göz devirmenin ve ağzını sıkıca kenetlemenin de küçümsemenin belirtilerinden olduğunu belirtti.

Bu sonuçlar, ilişkilerde küçümsemenin nasıl yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini gösterirken, çiftlerin daha sağlıklı iletişim kurabilmek adına bu tür olumsuz davranışlardan kaçınmaları gerektiğini bir kez daha vurguluyor. Empati ve saygının ilişkilerdeki önemi, bu tür araştırmalarla daha net bir şekilde anlaşılıyor.

Related Posts

KKKA aşısında sona doğru: İnsan üzerinde çalışmalar başlayacak

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde üretilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili aşıda, yakın zamanda insan üzerinde faz çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Koronavirüs aşısı olan Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yapılacak birkaç deneyin ardından her şeyin yolunda gitmesi halinde bu yılın sonunda insan faz çalışmalarına başlanabileceğini söyledi.

Yeni bir gezegenin oluşumu ilk kez gözlemlendi

Avrupa Güney Gözlemevi’nin Şili’deki teleskobu aracılığıyla elde edilen yeni görüntüler, 2MASSJ1612 adlı genç bir yıldızın etrafında Jüpiter’den daha büyük bir gaz devinin oluşumunu gözler önüne serdi.

Neden mutluluktan ağlarız?

Ağlamak, duygusal yüklenmeye karşı karmaşık bir biyolojik tepki. Ayrıca, iyi duygularla kötü duygular arasında bir ayrım yapmıyor

WhatsApp’a unutkanları sevindirecek özellik geldi

Dünya üzerinde 2 milyardan fazla kullanıcı ile en popüler mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik bir yenilik üzerinde daha çalışıyor… Çok yakında herkese sunulması beklenen özellik, ‘unutkan’ kullanıcıları oldukça sevindirecek…

İki galaksi kümesi çarpışmaya hazırlanıyor. Hem de ikinci kez!

Bir milyar yıl sonra tekrar çarpışacak olan iki galaksi, bu tür çarpışmaların dinamikleri hakkında yeni bilgiler sunacak.

iOS 26 geliyor: İşletim sistemine dair konuşulan tüm yenilikler

Apple’ın yarın duyurusuna imza atacağı yeni iOS sürümü ile ilgili yapılması beklenen tüm yeniliklere yakından bakıyoruz.