Iğdır’da Hava Kirliliği ve Tehlikeleri
Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Doç. Dr. Aysun Altıkat, Iğdır’daki hava kirliliğinin en büyük nedeninin Aralık ilçesindeki rüzgar erozyonu sahası olduğunu vurgulayarak, batıdan esen rüzgarın kirliliği Ağrı Dağı’na taşıdığını belirtti. Yaz aylarında ise doğudan gelen rüzgarın, Aralık ilçesindeki kirliliği şehre yaydığını söyledi. Aralık ilçesinde yapılan ağaçlandırma projelerinin yetersiz kaldığını belirten Altıkat, rüzgar erozyonuyla mücadele için sürdürülebilir ve bütçesi yüksek projelere ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Doç. Dr. Altıkat, Dünya Sağlık Örgütü’nün PM2,5’ü kanser riski olarak gördüğünü ve hava kirliliğinin birçok hastalığın temel nedeni olduğunu açıkladı. PM10 ve PM2,5 partiküllerinin farklı etkilere sahip olduğunu belirten Altıkat, hava kirliliğinin KOAH, astım ve diğer sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Ayrıca, hava kirliliğinin kalp-damar hastalıklarını artırabileceğini ve psikolojik rahatsızlıklara neden olabileceğini sözlerine ekledi.
Ermenistan Sınırındaki Metzamor Nükleer Santrali
Altıkat, Iğdır’daki hava kirliliğiyle ilgili en çok sorulan sorulardan birinin de Ermenistan’ın Metzamor Nükleer Santrali olduğunu belirterek, santralin çok kalabalık olduğunu ve deprem riskine karşı büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Türkiye’ye olası bir kaza durumunda etkisinin Çernobil’den daha büyük olabileceğini ifade eden Altıkat, santralin kapatılması gerektiğini ve Avrupa Birliği’nin Ermenistan yönetimini defalarca uyarması gerektiğini söyledi.
Avrupa’nın En Kirli Havası Iğdır’da
Iğdır’ın hava kirliliği konusunda Avrupa’daki en kirli şehirlerden biri olduğunu belirten Altıkat, IQAir’in hazırladığı rapora göre kentte metreküp başına düşen partikül oranının 66,2 mikrogram olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin en kirli beş kenti arasında olan Iğdır’ın hava kalitesinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Sağlık Çevre ve İklim Örgütü’nün raporuna göre, Iğdır’ın hava kirliliği sorununun ciddiyeti ortaya konmuştur.