İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi: Dış talep koşullarında ılımlı iyileşme devam ediyor

İSO Raporuna Göre Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Nisan Ayında İyileşmeye Devam Ediyor

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarında yaşanan gelişmeleri takip eden İstanbul Sanayi Odası (İSO), Nisan 2025 dönemi Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Rapora göre, endeksteki tüm rakamların 50’nin üzerinde olması ihracat ikliminde iyileşmeye işaret ederken, 50’nin altındaki değerler ise bozulma anlamına geliyor.

Nisan ayında endeks, Mart ayındaki 51,5 seviyesinden hafif bir düşüşle 50,8’e gerileyerek dış talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeyi gösterdi.

Öte yandan, Ocak 2024’ten bu yana süregelen güçlenme eğilimi devam etse de Nisan ayı verisi son 5 ayın en düşük ivmesini temsil ediyor.

Almanya’da üretimde yaşanan düşüş dikkat çekerken, ABD’de ise ikinci en büyük ihracat pazarı olarak üretim genişlemeyi sürdürdü.

Diğer yandan, Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivitenin azalması, İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya’da üst üste üçüncü kez aylık bazda artış yaşandı.

Orta Doğu’da ise Suudi Arabistan’ın hızlı büyüme grafiği dikkat çekti, Kenada ise ekonomik aktivitede keskin bir düşüş yaşandı.

Almanya ve ABD’de Üretimdeki Durum

Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da üretim, mart ayında yaşanan artışın ardından Nisan ayında yeniden düşüş gösterdi.

Aynı dönemde Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite azalırken, ABD’de üretim genişlemeye devam etti.

Ancak büyük ölçüde ılımlı düzeyde olan büyüme, Eylül 2023’ten bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Diğer yandan, İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya’da ekonomik aktivitede artış yaşandı. Fransa, Romanya ve Rusya’da ise üretim azaldı.

Orta Doğu’da ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin hızlı büyüme performansı dikkat çekerken, Suudi Arabistan’ın en hızlı büyüyen ülke olması önemli bir gelişme olarak kaydedildi.

Nisan ayında ekonomik aktivitede en keskin düşüş Kanada ve Meksika’da yaşanırken, Vietnam, Endonezya ve diğer ülkelerde de belirgin ivme kaybı gözlendi.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker’a göre, küresel ticaretteki belirsizliklere rağmen Türk imalat sektörü ihracatçılarının nisan ayında talep ikliminde yaşanan iyileşmenin umut verici olduğu belirtildi.

Harker, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Küresel ticaretteki aksamaların, Türk ihracatçılarının önümüzdeki performansını etkilemesi muhtemel. Ancak, nisan ayında talep ikliminde yaşanan hızlı iyileşme umut verici bir gelişme.” dedi. (AA)

Related Posts

THY’den HAVELSAN’a yeni simülatör siparişi

Türk Hava Yolları (THY), HAVELSAN’a “Boeing 737 MAX” tam uçuş simülatörü siparişi verdiğini bildirdi.

Avrupa borsaları haftaya pozitif başladı: Jeopolitik gerginliklere rağmen yükseliş sürüyor

Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününde yükselişle açıldı. Jeopolitik risklerin gölgesinde yatırımcılar temkinli iyimserlik sergilerken, Stoxx Europe 600 yüzde 0,1 prim yaptı.

Bakanlık açıkladı: 5 ayda bütçe açığı 650 milyar lira oldu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı mayıs ayı merkezi yönetim bütçe verilerine göre gelir 1 trilyon 325 milyar lira olurken giderler 1 trilyon 89,7 milyar lira oldu.

Abdulkadir Selvi: İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatmasıyla petrol fiyatının 120 dolara yükselmesinden endişe ediliyor

Abdulkadir Selvi, İsrail’in İran’a saldırılarının ekonomik boyutunu gündeme taşıdı ve “İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatması durumunda ise petrol fiyatlarının 120- 130 dolar arasına yükselmesinden endişe ediliyor” dedi.

Emlakta yeni dönem: İlan ücretleri değişiyor

Konut piyasasında yaşanan spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla çeşitli önlemler alan Hükümet, şimdi de ilan sitelerine yönelik yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Vatandaşların ilan başına yaklaşık 3 bin TL, emlakçıların ise yıllık …

İşçiyi mağdur ettiler, ekipmanı toplayıp gittiler!

Elazığ Maden’de SSS Yıldızlar Holding’e bağlı Eti Gümüş fabrikası, işçilerin maaş ve tazminatlarını ödemeden üretimi durdurdu. Tesis boşaltıldı, işçiler ve belediye borçla baş başa bırakıldı.