Yaz mevsiminde güneşten elektrik üretiminde yeni rekorlar bekleniyor

Türkiye’de Güneş Enerjisi Santrallerinin Kurulu Gücü Yükseliyor

Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, 1 Haziran 2024’te Türkiye’de bulunan 23 bin 812 güneş enerjisi santralinin toplam kurulu gücü 15 bin 101 megavattı. Ancak bu yılın 1 Haziran’ında bu rakam yaklaşık yüzde 50 artarak 22 bin 483 megavata ulaştı. Aynı dönemde santral sayısı ise yüzde 42 artarak 33 bin 917’ye çıktı.

Ülkemizde dijitalleşme, veri merkezleri, yapay zeka ve binalarda elektrifikasyonun artması enerji talebini artırıyor. Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre, elektrik tüketiminin 2025’te 380,2 teravatsaate, 2030’da 455,3 teravatsaate ve 2035’te 510,5 teravatsaate çıkması bekleniyor.

Türkiye’nin cari açığı azaltma ve iklim değişikliğiyle mücadele etme hedefleri doğrultusunda yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları büyük önem taşıyor. Ülkemiz, 2035’e kadar güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarını artırarak toplam kurulu gücü 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyor.

19 Mayıs’ta, hava sıcaklıklarının artmasıyla güneş enerjisi santrallerinin toplam elektrik üretimi içindeki payı yüzde 17’ye ulaştı. Böylece, GES’lerden elektrik üretimi günlük bazda yeni rekor seviyesine ulaştı. Yaz döneminde güneşin payının artması ve yeni santrallerin devreye alınmasıyla, güneşten elektrik üretiminde yeni rekorlar bekleniyor.

“Güneş Enerjisi Büyümesi Depolamalı GES Projeleriyle Desteklenecek”

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Genel Sekreteri Hakan Erkan, güneşten elektrik üretiminde yeni rekorların beklendiğini söyleyerek, “Yerli kaynakların elektrik üretimindeki payı artarken güneş enerjisinde en hızlı büyüme yaşanıyor. Güneş enerjisi kurulu gücünün Ağustos başında 23 bin megavata çıkması bekleniyor. Bu da yeni rekorlar demek.” dedi.

Erkan, depolamalı GES’lerin devreye gireceğini ve güneş enerjisi üretiminde büyük fark yaratacağını vurgulayarak, “Yaklaşık 15 bin megavatlık lisans verildi. Güneş ve depolamanın maliyetlerinin düşmesiyle, yeni santrallerin hızla devreye gireceğini tahmin ediyoruz. Bu da elektrik üretiminde güneşin payının artmasını sağlayacak.” şeklinde konuştu.

Related Posts

AB bankasının kredi sınırı yükseltiliyor

AB’nin kalkınma bankası olarak faaliyet gösteren AYB, AB ülkelerinin maliye bakanlarından oluşan AYB Yönetim Kurulu’nun Lüksemburg’da gerçekleştirdiği toplantıda kurumun 2025 yılı yeni kredi tavanını onayladıklarını duyurdu. AYB tarafından savunma …

Borsa İstanbul güne nasıl başladı?

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 1,03 yükselişle 9.195,44 puandan başladı. Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,02 değer kaybederek 9.102,02 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi …

Kamu hastaneleri ve deprem bölgesindeki eğitim yatırımlarına İKB’den 740 milyon dolarlık yeni finansman

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İKB arasında İstanbul’daki kamu hastanelerinin güçlendirilmesi ile deprem bölgesinde afetlere dirençli eğitim yatırımlarının desteklenmesi için 740 milyon dolarlık uzun vadeli finansman anlaşması imzalandı.

Mehmet Şimşek: Faiz enflasyon oranında düşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, faizi enflasyon oranında düşüreceklerini belirtti. Enflasyonun 2026’da yüzde 20’lere ineceğini, 2027’de 15 ve altında olacağını söyleyen Şimşek, aynı dönemde faiz oranının da enflasyonun biraz üzerinde konumlanacağını ifade etti.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları! (19 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 11 milyon 349 bin 100 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 9 milyon 568 bin 942 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Faiz kararı öncesi Mahfi Eğilmez’den uyarı: Ortam çok belirsiz

Eski Hazine Müstreşarı Ekonomist Mahfi Eğilmez, İran-İsrail arasında tırmanan tansiyonun Türkiye ekonomisine olan olası etkilerini çok yönlü değerlendirdi. Eğilmez, jeopolitik risklerin enerji, kur, enflasyon ve turizm kanalları üzerinden Türkiye’yi …